Obsah čísla 20

Obálka:

Obsah čísla:

  • Strana 14 - Hotel Tenis ****

Hotel Tenis**** je situovaný v širšom centre mesta Zvolen. Je vhodným a vyhľadávaným miestom pre organizovanie rôznych foriem kongresovej turistiky, športových akcií, ale takisto aj pre individuálnych návštevníkov.Ponúkame komplexnú organizáciu akcií, ktoré sa nemusia skončiť len v konferenčných priestoroch či pri obede v štýlovej reštaurácii, ale pokračujú relaxom pre vaše telo a dušuv novootvorenom wellness centre. Hotel je vo svojom okolí bezkonkurenčný hlavne rozsiahlym tenisovým areálom, ktorý je plne k dispozícii nielen hotelovým hosťom, ale aj ostatným tenisovým nadšencom. Dvorce svojou kvalitou zodpovedajú aj náročným kritériám pre organizovanie amatérskych a profesionálnych tenisových turnajov.

  • Strana 18 - Tucet netuctových vín

Ako už názov napovedá, ide o súťaž vín, z ktorých sa vyberá najlepšíchdvanásť. Časopis Epicure a Národní vinařské centrum, sídliacena zámku vo Valticiach, odštartovali svojím pilotným projektomsériu súťaží, ktorá by mala predstaviť najlepšie vína z Moravya Čiech, zo Slovenska, Rakúska, Maďarska. Počet zúčastnenýchsusediacich štátov zo spoločnou minulosťou zodpovedá periodicitečasopisu, každé číslo bude teda patriť vínam jednej z týchto krajín.Dúfame, že sme prišli s niečím zaujímavým a že náš Tucet získa nielenpunc kvality medzi vinármi, ale aj obľubu medzi našimi čitateľmia vínkarmi. Do 1. ročníka súťaže Tucet netuctových vín sa prihlásilo13 vinárstiev so 45 vz orkami. Tie hodnotila medzinárodná odbornáporota na čele s prof. Ing. Fedorom Malíkom, DrSc., ktorý akoprezident súťaže dohliadal na jej regulárnosť. Po niekoľkých hodináchdegustovania bol vyhlásený šampión súťaže a 11 držiteľovzlatých medailí.

  • Strana 20 - Vinárstvo Štěpán Maňák Žádovice

Nedávno sa v Izraeli, v oáze Ein Bokeq na brehu Mŕtveho mora, konalamedzinárodná súťaž pod patronátom O. I. V. (Medzinárodná organizáciapre víno a vinohradníctvo so sídlom v Paríži) -TERRAVINO Mediterranean International Wine Challenge 2010.S veľkou zlatou medailou sa absolútnym šampiónom tejto prestížnejsúťaže stalo slamové víno Sauvignon 2009 z Českej republiky.Je pre české vinárstvo príznačné, že za tvorcom tohto vína,ktoré generálny riaditeľ a zakladateľ súťaže profesor Raúl Castellaniz Argentíny označil za obrovský národný úspech, sme museli zájsťk Štěpánovi Maňákovi do malej obce Žádovice neďaleko od Kyjova.Tí, čo vyhlasujú tie najlepšie vína, sa museli naučiť správne vysloviťpre nich iste ťažko zrozumiteľné tri slová: Štěpán Maňák, Žádovice.

  • Strana 26 - Krby Kráľovič

V čase, keď sme mali staré mamy, bolo bežné, že s príchodom teplejších a dlhších dní sa upratala letná kuchyňa na dvore, aby sa stala jadrom spoločenského života rodiny a jej priateľov. Popri popíjaní, papaní a práci sa tu hovorilo so všetkými o všetkom, otvorene, doslova bez stien. Každá doba má svojho ducha, určovaného spoločenskými a kultúrnymi podmienkami, a hoci sa odvtedy dodnes mnohé zmenilo, veľa z týchto čias v nás zostalo uchované. Radi sa k tomu vraciame v spomienkach, tvoríme podľa nich svoju budúcnosť.

  • Strana 34 - Francúzske obrázky

Krajinu galského kohúta navštevujem často a chodím tam rád.Chodím tam lietadlom, rýchlovlakom, autom… ale tam chodím najradšejpo vlastných. Obdivujem krajinu, stretávam ľudí, papkám tam z plytkýchi hlbokých tanierov. Francúzsko mi vonia i chutí.Rokmi si skladám mozaiku z obrázkov, ktoré sa nedajú vymazať.Spočiatku to boli zábery čiernobiele, dnes výlučne farebné. Tá farba prišla akosisamovoľne. Nie lepšou technikou, nie lepšou kamerou. Prišiel som k nej poznaním. Spoznal som nádherné kúty krajiny, obdivoval som Pyreneje i Atlantik,zamiloval som si zámky na Loire i červenú pôdu pri Rhône, v Avignone som chodilpo špičkách a v Paríži som sa nechal unášať históriou i mútnymi vodami Seiny.Vo Francúzsku som pred štyrmi desiatkami rokov prvý raz v živote skúsil plody mora a pochlipkával k nim nefalšovaný Viognier. 

  • Strana 42 - Čokoláda

„Čokoláda je špeciálny potravinársky produkt. Ako chlieb a víno. Chlieb, víno a čokoláda sú jedny zo základných produktov v živote človeka. Pracovať s nimi je viac ako remeslo. Za výrobou chleba je celá civilizácia. A s vínom je to rovnaké. Trvá roky vypestovať zdravý, plodiaci vinohrad. Treba sa oň starať s láskou a veľkými znalosťami, aby v sudoch dozrelona skvelý mok. A čokoláda je zas báza koloniálnej civilizácie.Napríklad v latinsky hovoriacej Amerike mali ľudia iba kakaové bôby,aby sa uživili. Bôby kakaovníkov boli často jedinou potravou, výhodným vývozným artiklom a platidlom. Samotné kakao je symbolom.Práve preto pracovať s čokoládou nie je len remeslo, ale celá filozofia.“

  • Strana 50 - Sója

Sója fazuľová (Glycine max L.) je jednoročná kríčkovitárastlina z čeľade bôbovitých, vysoká 50 - 90 cm,s trojpočetnými chlpatými listami. Kvety sú drobné, motýľovité, päťpočetné, bledofialovej farby. Plodom sú odstávajúcea chlpaté struky, z ktorých každý obsahuje 1 - 4 bôby,v závislosti od odrody rozlične veľké a s rozličným sfarbením –od slamovožltej po olivovozelenú, zelenú, hnedú a čiernu farbu. Hlavný koreň siaha do značnej hĺbky a má rozvinutý koreňový systém s vedľajšími koreňmi. Na týchto koreňoch sú hľuzy,v ktorých žijú nitrifikačné baktérie, schopné pútať vzdušný dusík, čím dochádza k zlepšeniu pôdy a jej obohateniuo dusíkaté látky. Nároky na pôdu a podnebie sú podobnéako pri kukurici.

  • Strana 56 - Bezpečnosť morských živočíchov

Morské živočíchy sú vynikajúcim zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a potrebných mastných kyselín. Na trhu sú dostupnév celom rade rôznych podôb vrátane čerstvých rýb, krabov, garnátov, kreviet, chobotníc, ustríca ďalších. S týmto sortimentom sa dnes stretávamev špecializovaných reštauráciách, ale aj iných zariadeniach, a to v širokej palete kulinárskych úprav. Väčšina z nich sa k nám dováža v zamrazenom stave alebov konzervách.Z pohľadu bezpečnosti ich konzervácie je potrebné hovoriť jednak o ich hygienickom spracovaní, zmrazovaní a skladovaní a tiež aj o hygiene ich prípravy pri kuchárskom spracovaní.

  • Strana 60 - Medical centrum

Medical centrum, s. r. o., je medicínske centrum zamerané najmä na oblasť plastickej a estetickej chirurgie. Náš tím má za sebou veľa úspešných zákrokov a hlavne spokojných klientov, ktorým sme dopomohli k spokojnejšiemu a kvalitnejšiemu životu.Takmer každý človek prirodzene túži po tom, aby vyzeral čo najatraktívnejšie. Nie každý z nás však má to šťastie, že mu bol dopriaty bezchybný vzhľad. Mnohí sa kvôli drobným fyzickým nedostatkom netrápia, resp. trápia minimálne. Sú však aj takí, ktorým takýto nedostatok spôsobuje dlhodobú a niekedy aj celoživotnú psychickú traumu, napriek tomu, že neohrozuje zdravie.

  • Strana 70 - Hrad Stará Ľubovňa

Hrad Ľubovňa postavili na strmom výbežku bradlového pásma, v strategicky významnej polohe nad križovatkou obchodných ciest. Leží na samostatnom kopci na styku najsevernejších výbežkov Levočských vrchov a Ľubovnianskej vrchoviny, na ľavom brehu rieky Poprad. Bol postavený na výraznom kopci vápencového brala, v nadmorskej výške711 m, na strategicky významnom bode a zaradený do komplexu strážnych pohraničných pevností Plaveč, hrad Dunajec v Nedeci a Richnava. Svojou polohou nadviazal na staršiu obec, ktorej počiatky spadajú do prelomu 12. a 13. storočia.

  • Strana 80 - Historické kostýmy

Dva významné roky, 1618,keď začala tridsaťročná vojna,a 1789, keď Francúzskozachvátila Veľká francúzska revolúcia,ohraničujú epochu zvanú barok.Obdobie sedemnásteho a osemnásteho storočia dostalo názov podľa portugalského slovabarocco, ktoré označuje perlu nepravidelného tvaru. Toto pomenovanie spočiatkuoznačovalo zlý vkus, pretože vyumelkovanýa prehnaný nový umelecký smer vyvolávalv ľuďoch dojem nevkusu.V móde sa prejavil asi najdrastickejšie,lebo zviazal ženy do brutálnych korzetova veľkých krinolín.

 

  • Strana 90 - Umelecká škola v Banskej Štiavnici

Naša vzdelávacia inštitúcia a súkromná vysoká škola sa v súčasnosti pripravuje na najdôležitejší krok – otvorenie akademického roka 2011/2012 a naštartovanie vysokoškolského štúdia. V rámci dvoch akreditovaných bakalárskych programov: 1. hudobná teória a interpretácia, 2. hudobná teória a tvorba, ponúkame netradičné formy vzdelávania v oblasti džezu, komornej a historickej hudby (s orientáciou na spev, resp. jednotlivé hudobné nástroje), kompozície, zvukového dizajnu a elektroakustickej hudby.Medzi pedagógmi sú také popredné osobnosti ako Egon Krák, Zuzana Martináková (tiež garanti študijných programov), Matúš Jakabčic, Ján Gréner, Ivan Zvarík, Alexander Stepanov, Juraj Alexander, Marcel Comendant a mnohí ďalší, ktorí zabezpečujú kvalitu vzdelávania.

  • Strana 98 - Ford Focus – test

Nový Focus posúva úroveň Ford Kinetic Dizajnu na celkom novú úroveň. Vďaka svojmu nízkemu profilu pôsobí dravšíma dynamickejším dojmom. Z celého vozidla, od novej karosérie až po charakteristické zadné svetlá, vyžaruje skutočne silná osobnosť. Aerodynamický tvar mu pomáha prerážať vzduchs minimálnym odporom, čo sa odráža na lepšej dynamike jazdy a nižšej spotrebe paliva.